Ranga: Advanced Member
Grupy: Registered
Przyłączony: 2016-05-22(UTC) Posty: 62 Lokalizacja: Bytom
|
Jak w temacie. Ministerstwo chce zlikwidować prowizje za karty i opłaty za rachunki. Ma to ich zdaniem mieć wpływ na zwiększenie obrotu bezgotówkowego, zmniejszyć koszty działania administracji i zmniejszyć szarą strefę. Co o tym myślicie? Czy faktycznie to coś zmieni? I jak banki zrekompensują sobie te opłaty?
|
|
|
|
Ranga: Member
Przyłączony: 2017-01-18(UTC) Posty: 22
|
Ja i tak aktualnie nie płacę za karty czy konto zupełnie nic, więc mi to różnicy nie robi. Opłaty intechange dla klienta jest nieistotna bo płacą ją przedsiębiorcy za korzystanie z terminali płatniczych. Więc akurat to zmiana na minus. Bo plusy mnie nie dotyczą, a minusy mogą dotyczyć.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-06-06(UTC) Posty: 66
Podziękował: 1 razy w 1 postach
|
Mój bank wprowadził mi ostatnio opłaty za wypłatę z bankomatu. Jeżeli ta opłata zniknie, to będę zadowolona.
|
|
|
|
Przyłączony: 2017-12-25(UTC) Posty: 75
|
ale bez problemu można ich uniknąć jeśli tylko się chce;) W życiu nigdy nie zapłaciłem takiej opłaty. Zresztą w dobie przelewów gotówka też jest mało wazna dla mnie
|
|
|
|
Ranga: Member
Przyłączony: 2016-12-21(UTC) Posty: 27
|
jeśli by tak było to będzie to kolejna niepotrzebna ingerencja państwa w rynek. I wzrost opłat w innych rzeczh, bo w końcu Bank musi zarabiać. A jak było wspomniane, to wystarczy znaleźć konto, które takiej opłaty nie ma.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-09-03(UTC) Posty: 100
|
Tak odnośnie polityki opłat za karte i ingerencji w to urzędów. Moment dokonania transakcji, a nie jej zaksięgowania powinien zwalniać z opłaty za kartę debetową - ustalił Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Sześć banków musi zwrócić klientom niesłusznie pobrane opłaty
|
|
|
|
Ranga: Newbie
Przyłączony: 2018-03-07(UTC) Posty: 2
|
ja dostałem pismo od PKO że nadpłata 40zł.... Problem w tym, że nigdy nic u nich nie zapłaciłem, więc jest to trochę dziwne według mnie.
|
|
|
|
Przyłączony: 2015-09-28(UTC) Posty: 354 Lokalizacja: Warszawa
|
chyba sprawa upadła bo pierwsze informacje były 2 lata temu już na ten temat. Rok temu znowu jakby temat był akualny, w tym póki co nic. I tak teraz opłata jest 0,2 więc Banki coś tam zarobią. W sumie wychodzi rocznie 1mld zł dla branży i pewnie z każdym rokiem będzie więcej, bo klienci więcej wydają i częściej płacą kartą.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-04-09(UTC) Posty: 27
|
Przecież banki ponoszą koszty transakcji, to powinny mieć prawo do opłaty. Przecież to i tak groszowe kwestie. A wiadomo, że jak Bank się przyciśnie w jednym miejscu to oni zabiorą sobie kasę w innym. Najczęściej w kredytach i jakiś dziwnych opłatach za konto
|
|
|
|
Przyłączony: 2017-08-17(UTC) Posty: 107
|
i tak opłacta jest tak mała, że sklepy luźno przyjmują nawet zapłaty po kilka złoty kartą i wszystko gra.
|
|
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat |
Guest (2)
|
Skok do forum