Ranga: Advanced Member
Grupy: Registered
Przyłączony: 2016-06-08(UTC) Posty: 47
|
Co się dzieje, gdy ktoś ma problemy ze spłatą chwilówki? Jak te firmy próbują ściagnąć należności? Czego się należy spodziewać?
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-04-05(UTC) Posty: 137
|
najpierw zadzwonią, później będą wysyłać monity na Twój koszt i dzwonić, aż w końcu zajmie się tym dział windykacji.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-06-08(UTC) Posty: 69 Lokalizacja: brak
|
Sith ma rację. Zazwyczaj tak odbywa się ta procedura. Zamęczanie telefonami, pisanie wezwań do zapłaty, próba windykacji, a ostatecznie sąd
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-05-08(UTC) Posty: 31 Lokalizacja: pikne miasto
|
A tak podłączając się pod temat to warto korzystać w przypadku problemu ze spłatą z opcji przedłużenia?
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-06-26(UTC) Posty: 58
|
To zależy jaki masz tego przedłużenia. Czasem się nie opłaca tylko zwlekasz te kilka dni z zapłatą, jak zadzwonią to mówisz, że już spokojnie zaraz zapłacę. Ustawowe odsetki są często dużo niższe od ich opłat za przedłużenie
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-06-08(UTC) Posty: 69 Lokalizacja: brak
|
Wszystko zależy od zaproponowanych warunków przedłużenia
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-05-30(UTC) Posty: 33 Lokalizacja: gliwice
Podziękował: 1 razy w 1 postach
|
No ja byłabym sceptyczna do takiej metody. Może kilka dni się tak uda, a później zaraz nas do BIK wyślą z negatywnym wpisem i będzie tyle z korzyści, że już nigdzie normalnej pożyczki nie uzyskasz.
|
|
|
|
Ranga: Member
Przyłączony: 2016-07-20(UTC) Posty: 27 Lokalizacja: Katowice
|
Spotkałam się z przypadkiem gdy do zadłużonej starszej pani, która zalegała ze spłatą,telefon wydzwaniał nawet w nocy i niezbyt miły człowiek straszył staruszkę pobiciem i podpaleniem. Firmy pożyczkowe o ugruntowanej pozycji na rynku mają procedury, odsetki, dział windykacji. Ale trafiają się małe, nowopowstałe firemki, które działają nazwijmy to niekonwencjonalnie.
|
|
|
|
Przyłączony: 2015-09-28(UTC) Posty: 354 Lokalizacja: Warszawa
|
To się od razu takie coś zgłasza i zgarnia się pieniądze od nich:) i ich pieniędzmi spłaca pożyczkę:) ja bym zazdrościł takiej sytuacji. ALe to już jakiś skrajny ze najskrajniejszych i raczej nie mający nic wspólnego z firmą pożyczkową. tylko jakaś prywatne może.
|
|
|
|
Ranga: Member
Przyłączony: 2016-11-17(UTC) Posty: 19
|
Komornik prędzej czy później się pojawia. Wchodzi na pensję i na wszystkie świadczenia. Bodajże tylko 500+ jest poza tym. Chociaż nie bardzo rozumiem dlaczego.
|
|
|
|
Ranga: Newbie
Przyłączony: 2018-03-12(UTC) Posty: 5 Lokalizacja: Warszawa
|
Oryginalnie wysłane przez: Dominion Komornik prędzej czy później się pojawia. Wchodzi na pensję i na wszystkie świadczenia. Bodajże tylko 500+ jest poza tym. Chociaż nie bardzo rozumiem dlaczego. Nie zawsze, czasami można dogadać się z firmą i rozłożyć pożyczkę na raty. Mi firma odrzuciła taki wniosek więc postanowiłem sam spłacać ratami takimi na jakie mogłem sobie pozwolić. Póki co minęło pół roku od daty spłaty a komornika nie mam :) Warto sobie poczytać ten poradnik: http://kredyty-chwilowki...y/brak-splaty-chwilowki/
|
|
|
|
Przyłączony: 2018-03-11(UTC) Posty: 6 Podziękował: 1 razy
|
Najgorsze co można zrobić, to unikać kontaktu z firmą pożyczkową (nie odbierać telefonów, nie odpisywać na maile, czy tradycyjne listy) - spłata i tak nas nie ominie a można sobie narobić dodatkowych kłopotów.
|
|
|
|
Przyłączony: 2018-04-30(UTC) Posty: 1 Lokalizacja: bb
|
W takich sytuacjach bardzo ważne jest wsparcie od strony psychologicznej, w tej sprawie bardzo polecam: https://psychoterapiawawa.org.pl/
|
|
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat |
Guest (4)
|
Skok do forum