Kantory internetowe
»
Kantory
»
Kantory internetowe
»
Jak być pewnym, że dany kantor internetowy jest bezpieczny?
Ranga: Member
Grupy: Registered
Przyłączony: 2017-04-10(UTC) Posty: 29
|
|
|
|
|
Ranga: Advanced Member
Przyłączony: 2015-09-28(UTC) Posty: 354 Lokalizacja: Warszawa
|
Najlepiej opinie znajomych, albo forum takie jak to. Ewentualnie pierwsza transakcja na małą kwotę o jak przejdzie wszystko ok to wtedy większe
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-06-26(UTC) Posty: 58
|
100% pewności to nadzór KNF nad działalnością. Chociażby dlatego, że sporo kosztuje spełnienie wymagań KNF wieć musiało im zależeć, by być wiarygodnym a nie jest to aktualnie wymagane prawnie.
|
|
|
|
Ranga: Newbie
Przyłączony: 2017-05-29(UTC) Posty: 5
|
tylko pod KNF podlega tylko kilka z setek chyba kantorów. W sumie chyba najważniejsze już wymieniono może warto zwracać uwagęna takie rzeczy jak protokoły bezpieczeństwa czy ktoś po prostu nie podszywa się pod kantor.
|
|
|
|
|
te akurat podlegające pod KNF to ok sa bezpieczne, tylko wiesz one też są zazwyczaj też trochę droższe. Między innymi także dlatego. Warto sprawdzić po prostu opinie o danym kantorze, jak jest kilka lat na rynku. To z pewnością już setki czy tysiace opinii zgromadził. Jeśli widzisz, że stosunkowo częste są negatywy to odpuszczasz.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-09-03(UTC) Posty: 100
|
no tak najłatwiej, ale poza tym jak już kiedyś napisał ktoś, to kantory to słaba branża dla oszustów. Bo szwindel wychodzi w ułamkach sekund. Przynajmniej oszustw typu zakosić kasę klientom. Opinie łatwo wystawić, a na 10-15 osób które się oszuka ciężko zarobić naprawdę tak duże pieniądze by ryzykowac kilka lat odsiadki
|
|
|
|
|
tylko nie wszyscy sprawdzają. Tylko wiesz pierwszy w wyszukiwarce, znana firma. Albo akurat klikną w link.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-05-08(UTC) Posty: 31 Lokalizacja: pikne miasto
|
Ja mam jeden stały, który już wybadałem i się go trzymam. A że i tak i jest jednym z tańszych to odczuwam i bezpieczeństwo i komfort w portfelu.
|
|
|
|
|
Tutaj jest to dosyć proste... nie wybieramy firm krzaków. Jak mamy jakąkolwiek wątpliwość to rezygnujemy bo kantorów onlne jest mnóstwo. Nie jesteśmy inscytucją charytatywną, jak kompletnie nic się nie wie o danym kantorze to się z niego nie korzysta.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-12-21(UTC) Posty: 27
|
korzystamy z dużych rozpoznawalnych kantorów, które mają wiele opinii na różnych portalach.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-11-09(UTC) Posty: 14
|
Warto też spojrzeć na posiadany certyfikat SSL, to znaczy czy strona go ma dla przypomnienia.
Certyfikaty SSL to zaszyfrowana informacja, która chroni i zapewnia autentyczność stroną internetowym. Certyfikat jest weryfikowany i porównywany z danymi na serwerze przez podmioty, które go wystawiają.
Najlepsze certyfikaty są z rozszerzoną walidacją, w przeglądarce można je rozpoznać ponieważ w prawym rogu pasku adresu strony pojawia się nazwa firmy podświetlona z reguły na zielony kolor. Każdy z nas zna ten pasek, ponieważ jest stosowany przez wszystkie banki w Polsce.
|
|
|
|
|
I jeszcze dodam do tego pisałem wcześniej po prostu długość obecności na rynku
|
|
|
|
Przyłączony: 2019-07-18(UTC) Posty: 13 Lokalizacja: Wrocław Podziękował: 1 razy
|
Ja w przypadku wyboru kantoru internetowego kierowałam się opiniami w serwisie opineo, czy korzystają z certyfikatu SSL,jaki mają kapitał zakładowy,czy w wielu bankach posiadają rachunki i jak długo funkcjonują na rynku oraz czy mają też stacjonarne kantory(np. Liderwalut tak ma)
|
|
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat |
Guest (3)
|
Kantory internetowe
»
Kantory
»
Kantory internetowe
»
Skok do forum