Ranga: Advanced Member
Grupy: Registered
Przyłączony: 2016-04-23(UTC) Posty: 74 Lokalizacja: Poznań
|
Słyszeliście, że nasz rząd planuje wprowadzenie krajowej karty, konkurencyjnej do MasterCard i Visa? Problem polegałby na tym, że nie wiadomo czy dałoby się nią płacić za granicą. Co o tym myślicie?
|
|
|
|
Ranga: Newbie
Przyłączony: 2016-10-28(UTC) Posty: 1
|
ALe to oficjalnie już? Bo wiesz jeśli plotki to wiesz mówiono o polskich satelitach kosmicznych. Wiele tematów się dyskutuje czy dyskutowało nad możliwościami. Ale najczęściej kończy się na kilkudziesięciu artykułach w prasie i opinii medialnych
|
|
|
|
Ranga: Member
Przyłączony: 2016-05-12(UTC) Posty: 22 Lokalizacja: katowice
|
jeśli to potwierdzona informacja to mysle ze calkiem dobry pomysl tylko martwi mnie brak możliwości platnosci za granica, to duzy minus
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-11-06(UTC) Posty: 8 Lokalizacja: kuznia raciborska
|
nic o tej sprawie nie słyszałem a wydaje mi się, ze jeśli by cos takiego powstało to byłoby to nagłośnione w mediach
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-05-05(UTC) Posty: 81 Lokalizacja: Iława Podziękował: 2 razy w 2 postach
|
Czytałam jakiś czas temu i to potwierdzone informacje. Jak znajdę linka to wrzucę. Chcą się dogadać z innymi wydawcami kart co do współpracy, tak żeby dało się płacić nią za granicą.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-04-23(UTC) Posty: 74 Lokalizacja: Poznań
|
Czytałem o tym w Polityce ale nie mogę znaleźć. Mam jedynie linka do Faktu a on nie jest zbyt wiarygodny jak dla mnie przynajmniej. Chociaż pisze prawie to samo co Polityka. http://www.fakt.pl/pieni...sy-i-mastercarda/m9v2mk0
|
|
|
|
Przyłączony: 2015-09-28(UTC) Posty: 354 Lokalizacja: Warszawa
|
Dziś to dla mnie bardziej wiarygodny jest Fakt niż Polityka.
Przyjdzie czas to zobaczymy, sam pomysł oceniam bardzo pozytywnie. Im większa konkurencja tym lepiej. Polska to prawie 40 mln ludzi, rynek potężny a jedynie dwóch graczy na rynku. Banków sporo.
Jeśli dołożymy do tego, że wśród osób starszych liczba kont jest bardzo niska. To mamy ciągle spory potencjał rozwojowy dla banków i nowych pokoleń.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-11-04(UTC) Posty: 8 Lokalizacja: wrocław
|
o fajnie by było gdyby pomysł wypalił ale na razie cisza wiec pozostaje czekać cierpliwie na jakiś ruch
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-08-18(UTC) Posty: 51
|
Właśnie dzisiaj trafiłem na artykuł na ten temat: http://www.money.pl/gosp...mp;src02=facebook_money. To wygląda na to, że naprawdę niedługo będziemy mieli taką kartę ale jakoś mnie ona nie zachwyca.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-10-29(UTC) Posty: 28
|
Zaraz to przeczytam ale po naszych mądrych rządzących niczego dobrego się nie spodziewam.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-08-20(UTC) Posty: 72
Podziękował: 1 razy w 1 postach
|
Pewnie nie przypadkowo masz niemiecką flagę przy nicku :P
problem ewentualnie taki jak wyszłoby z uznawaniem takiej karty w innych krajach. Mastercard, Visa działa więc wystarczy powielić schemat który już jest.
Inna sprawa, że lepiej jakby się zajęły tym prywatne podmioty a nie rząd jakikolwiek by był.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-11-18(UTC) Posty: 16
|
Też myślę, że karta płatnicza to nie sprawa, którą powinien zajmować się rząd. Jakby mało mieli do zrobienia. Karty lepiej niech zostawią tym, co się na tym znają.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-05-05(UTC) Posty: 81 Lokalizacja: Iława Podziękował: 2 razy w 2 postach
|
Nie bardzo wierzę w to, że ta karta będzie konkurencyjna dla tych co są już na rynku.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-10-29(UTC) Posty: 28
|
Flaga wyszła sama, bo tymczasowo przebywam w Niemczech. A co do karty to właśnie tak myślę, że nie będzie ona tak funkcjonalna jak dwie główne na rynku. Poza tym ciekawe jakie koszty będzie za sobą pociągać?
|
|
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat |
Guest (2)
|
Skok do forum