Ranga: Advanced Member
Grupy: Registered
Przyłączony: 2016-04-01(UTC) Posty: 83 Lokalizacja: Toruń
|
Spłaciłam ostatnio kredyt konsumencki. Zrobiłam to pół roku wcześniej przed terminem. Czytałam, że bank powinien w tej sytuacji obniżyć i spłacić część kosztów. Owszem bank zwrócił mi nadpłacone odsetki ale o kosztach nawet nie było mowy. Żadnej częśći prowizji, składek na ubezpieczenie, tylko same odsetki. WIem, że mogłabym iść do sądu i pewnie bym wygrała, ale sumy te nie są warte całej tej procedury, kłopotów, a do tego to też są koszty. I tym sposobem bank zarabia na ludzkiej bezczynności. Bo skoro się nie protestuje to po co oddawać? Czy komuś z Was bank oddał w takiej sytuacji coś więcej niż odsetki?
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-04-05(UTC) Posty: 137
|
Banki nie należą do tych co jak jest taki obowiązek zapisany w prawie to się nie od niego uchylają. Przynajmniej jak jest to jednoznaczny obowiązek. Z pewnością masz w umowie zapisaną taką sytuację.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-06-08(UTC) Posty: 69 Lokalizacja: brak
|
Proszę dokładnie przeczytać umowę podpisaną z bankiem, być może jest tam coś co nie zostało doczytane...
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-06-06(UTC) Posty: 66
Podziękował: 1 razy w 1 postach
|
Problem polega na tym, że zmieniła się ustawa i można ją różnie interpretować. Niektóre banki zwracają część prowizji, inne nie. Dopóki klient o to nie pyta to przecież bank nie będzie się wychylał. Ale zapytać zawsze można. Ja mam kredyt mieszkaniowy. I jak tylko mam jakąś wolną gotówkę to wpłacam. Pytałam u mnie w banku i prowizji nie zmniejszają. Chyba, że spłaciłabym całość jednorazowo to wtedy zostałaby odpowiednio pomniejszona.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-06-10(UTC) Posty: 29
|
Prowizji nie zmniejszają bo niby z jakiej okazji. Odsetki są poważną sumą w kredycie i ta suma jedynie ulega obniżeniu. Bo jak pożyczasz na powiedzmy 3% na 20 lat. I spłacisz w 15 roku. to nie płacisz odsetek przez 5 lat. No i oczywiście ubezpieczeneie kredytu też zaoszczędzone przez 5 lat.
|
|
|
|
|
Wszystko powinno być zapisane w umowie. Proszę przeczytać fragment dotyczący wcześniejszej spłaty kredytu
|
|
|
|
Ranga: Newbie
Przyłączony: 2016-08-31(UTC) Posty: 6 Lokalizacja: Warszawa
|
w mpim przypadku wszystkie koszty zostały zwrócone tak jak należy
|
|
|
|
Ranga: Member
Przyłączony: 2016-08-26(UTC) Posty: 10 Lokalizacja: Szymocice
|
moim zdaniem jesli w umowie jest zaipisane że przy wcześniejszej spłacie kredytu zwracaja i coś nie zostało do konca spelnione przez bank to nalezy sie z tym zwrocic do sądu
|
|
|
|
Przyłączony: 2015-09-28(UTC) Posty: 354 Lokalizacja: Warszawa
|
Ustawa o kredycie konsumenckim mówi, że „w przypadku spłaty całości kredytu przed terminem określonym w umowie, całkowity koszt kredytu ulega obniżeniu o te koszty, które dotyczą okresu, o który skrócono czas obowiązywania umowy, chociażby konsument poniósł je przed tą spłatą
Więc tu pojawia się mały problem z prowizją, Banki często interpretują, że nie muszą jej oddawać, bo ona jest liczona od kwoty kredytu, a nie od czasu i jest to logiczna interpretacja.
Natomiast ostatnio Rzecznik Finansowy i Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wypowiedzieli się, że wszystkie koszty mają zostać zmniejszone.
Tylko to w żaden sposób nie wyjaśnia sprawy, bo oba urzędy nie mają mocy prawnej by egzekwować swoje zalecenia. Od tego są sądy.
|
|
|
|
|
ciekawe jak sądy interpretują takie sytuacje
|
|
|