Ranga: Advanced Member
Grupy: Registered
Przyłączony: 2016-08-03(UTC) Posty: 37
|
Pracował ktoś z Was może w kantorze? Jakie umiejętności potrzebują? Jakie są ogólnie wymagania?
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-04-23(UTC) Posty: 74 Lokalizacja: Poznań
|
Teoretycznie to żeby pracować w kantorze wystarczy przejść przeszkolenie przez szefa. I obowiązkowo posiadać zaświadczenie o niekaralności. W praktyce to bywa różnie. W jednym kantorze wymagają szkoleń albo świadectwa pracy w banku przy obsłudze walut a w innym przyjmują ze skierowaniem prosto z biura pracy. DLa samego pracownika lepiej żeby miał jakieś przygotowanie. Znajomy dostał pracę w kantorze właśnie przez biuro pracy. O mały włos a już w pierwszym tygodniu przyjąłby fałszywki. W porę pokazał się szef.
|
|
|
|
Ranga: Newbie
Przyłączony: 2016-08-12(UTC) Posty: 8
|
z tego co wiem trzeba mieć kurs na kasjera walutowego, wątpię by ,,tak z ulicy" przyjmowali do pracy w kantorze
|
|
|
|
Przyłączony: 2015-09-28(UTC) Posty: 35 Lokalizacja: Kraków
|
To jest zawód wyższego ryzyka, nie przypadkowo montuje się przecież specjalne szyby do kantorów. Najczęściej musisz mieć po prostu: uprawnienia kasjera złotowo-walutowego
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-07-22(UTC) Posty: 37 Lokalizacja: Wrocław
|
Też kiedyś miałam propozycję pracy z urzędu do kantoru. Nie zgodziłam się bo uznałam, że ie nadaję się do tego. I żadnego kursu nie miałam skończonego ani uprawnień.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-08-24(UTC) Posty: 5 Lokalizacja: kraków
|
to dziwne moja koleżanka która pracuje w kantorze taki kurs musiała mieć ukończony
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-08-18(UTC) Posty: 51
|
Jak pracujesz w banku przy wymianie walut to faktycznie musisz mieć kurs skończony a w kantorze nie koniecznie. Wystarczy, że masz nadzór kogoś z takim kursem skończonym. Większość właścicieli kantorów zatrudnia po kursach dla pewności, że pracownik da sobie radę. A inni wolą oszczędzać bo bez kwalifikacji płacą pracownikowi mniej.
|
|
|
|
Ranga: Member
Przyłączony: 2016-08-13(UTC) Posty: 20
|
A jeśli już o pieniądzach mowa? Ile się mniej więcej zarabia na takim stanowisku? 2000 netto coś koło tego?
|
|
|
|
Ranga: Member
Przyłączony: 2016-07-20(UTC) Posty: 27 Lokalizacja: Katowice
|
Jeżeli skierują Cię tam na staż z biura pracy to dostniesz niewiele. Dobre kantory, w dobrych miejscach nie zatrudnią kogoś bez kwalifikacji i wtedy płacątrochę więcej. Nawet zainwestują w szkolenie pracownika.
|
|
|
|
|
To prawda, dobry kantor zatrudnia wykwalifikowanych ludzi albo wysyła ich na szkolenia. I płaci też dużo więcej niż komuś bez kwalifikacji. Moja kuzynka pracuje w kantorze i zarabia około 4,5 tyś. A żona kumpla, pracująca w innym ma niecałe 2 tyś na rękę. Ale żadnego kursu i ryzyko, że jak zostanie oszukana to pokrywa to z własnej kieszeni. Za taką pensję to nie wiem czy bym chciał taką odpowiedzialność.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-09-22(UTC) Posty: 4 Lokalizacja: wronki
|
na pewno wtedy bym nie zdecydowała się na pracę w kantorze chyba bardziej opłaca się zrobić kurs a pozniej się starać o pracę
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-09-25(UTC) Posty: 5 Lokalizacja: lubomia
|
ja mam zrobiony kurs i dzieki emu nie pracuje za marne grosze wiec rzeczywiscie sie bardziej opłaca
|
|
|
|
|
Bez kursu to pewnie nie trudno o wpadkę i przyjęcie fałszywej waluty. A z tego co piszą to podrobionego Euro jest sporo. To jak kasjerka zarabia 2 tyś i jeszcze z pensji ma pokryć stratę to może zamiast zarobku mieć debet. Ale z pracą ciężko to ludzie nie myślą o zagrożeniu tylko o pensji i etacie.
|
|
|
|
|
Pewnie Szymon ma rację. Jak ktoś nie ma pracy to nie myśli o złych stronach tylko się cieszy, że dostał. Ale to nie wina pracowników bez kwalifikacji tylko właścicieli, którzy ryzyko przenoszą na pracownika.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-06-10(UTC) Posty: 29
|
Tylko jest inny problem, brakuje rąk do pracy. A kantor nie bardzo ma możliwości konkurowania stawkami. Pensja minimalna plus ewentualnie premia i tyle. To jest większy problem.
|
|
|
|
|
Przy tak dużym ryzyku to przyznasz, że pensja minimalna to trochę za mało. Żeby jeszcze właściciele chcieli inwestować w szkolenia. A tak to się nie dziwię, że nie ma rąk do pracy.
|
|
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat |
Guest (2)
|
Skok do forum