Ranga: Advanced Member
Grupy: Registered
Przyłączony: 2016-04-11(UTC) Posty: 47 Lokalizacja: Kraków
|
Uzbierało mi się sporo różnych monet. Gdyby je wymienić byłaby całkiem fajna sumka. Gdzie wymienię euro, funty i kuny horwackie w bilonie? Kantor stacjonrny gdzie czasami zaglądam nie wymienia monet.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-05-22(UTC) Posty: 62 Lokalizacja: Bytom
|
Nie wiem czy wymienisz gdzieś kuny, ale sporo kantorów stacjonarnych skupuje monety. Tylko musisz się liczyć z tym, że płacą za nie sporo mniej niż za banknoty. Przebiegnij się po kantorach w swoim mieście i na pewno znajdziesz taki gdzie kupią.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-06-06(UTC) Posty: 66
Podziękował: 1 razy w 1 postach
|
Jak zostaje mi z wyjazdu sporo monet to idę do delikatesów Piotra i Pawła i tam jest kasa gdzie można płacić walutą. Przyjmują drobne po normalnym przeliczniku. Ale co do kun, to też nie mam pojęcia. WIele dużych sklepów ma kasę gdzie przyjmują zapłatę w walutach. Przy najbliższej wizycie w sklepie obejrzyj Iwonko oznaczenia kas.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-06-08(UTC) Posty: 69 Lokalizacja: brak
|
|
|
|
|
Ranga: Member
Przyłączony: 2016-07-01(UTC) Posty: 15
|
Tylko nie wszyscy pracownicy sklepu ogarniają możliwość w kasie przestawienia na euro. Bo realnie tylko w tej walucie można płacić. W tesco mają wszystkie sklepy, ale w innych sieciach to tylko przygraniczne obsługują
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-05-30(UTC) Posty: 33 Lokalizacja: gliwice
Podziękował: 1 razy w 1 postach
|
Kantory często nie mają co robić później z tymi monetami, dlatego kurs jest niższy. Bo jak ktoś chce kupić monety to bierze okrągłę sumy po 500, 1000, 2000 euro. w centówkach tego nie wypłacisz.
|
|
|
|
Ranga: Member
Przyłączony: 2016-06-10(UTC) Posty: 12 Lokalizacja: Łódz
|
jeśli chodzi o wymianę monet to jest ciężko najlepiej sobie zostawić te ,, drobne" na następny wyjazd
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-07-14(UTC) Posty: 83
|
Najlepiej zostawić, okazja się na pewno trafi. Jeśli nie nam to zawsze mozna komuś dać po prostu. My czy ludzie z naszej rodziny przecież jeździmy na wakajcę zagranicę. Więc jeśli nie są to egzotyczne bardzo waluty to się na pewno komus przyda.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-06-08(UTC) Posty: 69 Lokalizacja: brak
|
Jeżeli raz na jakiś czas wyjeżdża się za granicę to oczywiście warto sobie zostawić. Natomiast jeżeli ktoś raz sporadycznie pojechał i zostały mu drobne monety? To chyba lepiej poszukać sieciówki, w której można je wymienić lub po prostu pozostawić je sobie na pamiątkę.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-04-11(UTC) Posty: 47 Lokalizacja: Kraków
|
Skorzystałam z Waszych rad i rozejrzałam się po sklepach. Większość dużych sklepów ma kasę, gdzie można płacić walutą. Nigdy nie zwracałam na to uwagi. NIe było problemu z euro i funtami. Za to kuny poczekają. Może jeszcze uda mi się pojechać kiedyś do Chorwacji.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-05-22(UTC) Posty: 62 Lokalizacja: Bytom
|
I w kasie nie było żadnych problemów z drobnymi? Liczyli tak samo jak za banknoty?
|
|
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat |
Guest (7)
|
Skok do forum