Ranga: Newbie
Grupy: Registered
Przyłączony: 2015-01-18(UTC) Posty: 3
|
Ostatnio coraz więcej kantorów internetowych ma w swojej ofercie karty walutowe. Czy ktoś już korzystał z takiej karty? Chodzi mi głównie o to czy przy płaceniu/wypłacie z bankomatów za granicą doliczane są doliczane jakieś opłaty.
|
|
|
|
Ranga: Member
Przyłączony: 2014-04-27(UTC) Posty: 11 Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
|
To zapewne zależy od karty. Wiele banków oferuje również karty i opłaty zależą głównie od "firmy". Nie mam jeszcze takiej karty z kantoru ale rozważam jej posiadanie bo wydaje mi się, że to bardzo przydatna rzecz, szczególnie jeżeli jesteśmy za granicą. Nie musimy się wtedy o nic martwić.
|
|
|
|
Przyłączony: 2014-04-05(UTC) Posty: 8
|
Nie mam takiej karty. Zgadzam się, że pewnie wszystko zależy od karty i tego skąd ją mamy. Chętnie sam się więcej na ten temat dowiem.
|
|
|
|
Przyłączony: 2014-06-28(UTC) Posty: 6 Lokalizacja: Poznań
|
HEJ!
Też ostatnio dostałam propozycję posiadania karty do konta i zastanawiam się czy to jest w ogóle opłacalne. Fajnie jakby wypowiedział się już ktoś, kto takową kartę posiada ;)
|
|
|
|
Przyłączony: 2014-09-12(UTC) Posty: 11
|
Posiadam kartę walutową w jednym z naszych banków. Karta taka to rodzaj elektronicznej portmonetki. Moja obsługuje 3 waluty : dolary amerykańskie, euro oraz funty brytyjskie.
Opłata za kartę w moim przypadku wynosi 0 zł.
|
|
|
|
Przyłączony: 2014-10-14(UTC) Posty: 9
|
Karta walutowa to świetna opcja dla naszych dzieci! Mój syn miał ostatnio obóz w Londynie i właśnie w taką kartę go zaopatrzyłam. Uważam, ze to fajne rozwiązanie, bo dziecko nie nosi przy sobie dużej sumy gotówki, a wiemy jak to jest z dziećmi - zgubią, zostawią gdzieś plecak... ;)
|
|
|
|
Przyłączony: 2015-01-03(UTC) Posty: 6
|
Również myślałam o zaopatrzeniu się w taką kartę, jednak miałam wątpliwości, bo jest to dla mnie coś nowego i nie wiadomo jak będzie działać.
Przeszukałam internet, aby dowiedzieć się czegoś więcej. Wiadomo, że każdy bank będzie mówił - super opcja itd.
Zależało mi na opinii osób, które już taką kartę posiadają i coraz bardziej przekonuję się do takiego rozwiązania, tym bardziej, że często podróżuję i karta walutowa byłaby dla mnie ogromnym ułatwieniem.
Teraz tylko kwestia banku, w którym wybierze się taką kartę.
|
|
|
|
Przyłączony: 2014-05-12(UTC) Posty: 7
|
Jeżeli wyjeżdżamy to taka karta wydaje się świetnym wyjściem, ale siedząc w Polsce chyba nie jest taka karta przydatna? Oczywiście jeśli jest darmowa to nie zaszkodzi ją mieć, ale jeżeli musielibyśmy ponosić jakieś opłaty?
|
|
|
|
Przyłączony: 2014-05-27(UTC) Posty: 14 Lokalizacja: Berlin
|
Oryginalnie wysłane przez: Holly Jeżeli wyjeżdżamy to taka karta wydaje się świetnym wyjściem, ale siedząc w Polsce chyba nie jest taka karta przydatna? Oczywiście jeśli jest darmowa to nie zaszkodzi ją mieć, ale jeżeli musielibyśmy ponosić jakieś opłaty? Moim zdaniem w Polsce taka karta jest niepotrzebna. I oczywiście mówimy tutaj o karcie, które są wydawane przez kantory internetowe a niektórzy piszą o kartach walutowych wydawanych przez banki. To są dwie różne sprawy i chyba nie wszyscy to rozumieją :-) Ja mam kartę walutową wydawaną przez kantor internetowy i korzystam z niej za granicą jak gdzieś wyjeżdżam (poza Niemcy). Fajne rozwiązanie, bo opłaty są bardzo małe i w moim przypadku są to opłaty mniejsze niż w przypadku karty bankowej.
|
|
|
|
Przyłączony: 2014-06-02(UTC) Posty: 19 Lokalizacja: Kraków
|
A słyszeliście o karcie wielo walutowej w PKO? Ja jak wyjeżdżam na wakacje i delegacje to własnie korzystam z takiej karty. Jedna karta a może obsługiwać gbp,usd, euro. Jest to fajne rozwiązanie dla wyjeżdżających na wakacje i częste delegacje.
|
|
|
|
Przyłączony: 2015-04-11(UTC) Posty: 5
|
Przy częstych podróżach wszystkie rodzaje kart, o których mówicie rzeczywiście się przydaje, ale w Polsce już chyba nie ma takiej potrzeby. Ja kiedyś się zastanawiałam, ale za granicę wyjeżdżam, jak dobrze pójdzie, może dwa razy w roku, więc stwierdziłam, że nie potrzebuję tego.
|
|
|
|
Przyłączony: 2015-05-12(UTC) Posty: 10
|
Widzę, że to forum ma bardzo ciekawe i przydatne wątki !
Intensywnie myślałem o karcie walutowej i szukałem na ten temat jakiś informacji. Jednak podobnie jak p. Paulina rzadko wyjeżdżam za granicę i zastanawiam się czy jest to warte zachodu.
Jak myślicie?
|
|
|
|
Ranga: Advanced Member
Przyłączony: 2016-06-08(UTC) Posty: 69 Lokalizacja: brak
|
Posiadam taką kartę i jestem zadowolony
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-08-26(UTC) Posty: 10 Lokalizacja: Szymocice
|
na dzien dzisiejszy uwazamze karta walutowa w Polsce nie jest potrzebna
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-05-05(UTC) Posty: 81 Lokalizacja: Iława Podziękował: 2 razy w 2 postach
|
Od niedawna posiadam i jestem zadowolona. Jeżeli nie zrobię nią 4 transakcji bezgotówkowych w miesiącu to płacę niecałe 7 zł. A zazwyczaj robię więc nic mnie ona nie kosztuje.
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-09-03(UTC) Posty: 100
|
teraz jest prawdziwy boom na te karty walutowe... i wydaję się, że jest bez większej przyczyny, po prostu nagle bank za bankiem zaczął oferować dobre oferty kart wielowalutowych
|
|
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat |
Guest (5)
|
Skok do forum