Ranga: Member
Grupy: Registered
Przyłączony: 2017-01-25(UTC) Posty: 10 ![Polska Polska](/forum/Themes/cleanSlate/flags/pl.png)
|
Jakie rozwiązanie oszczędnościowe jest lepsze jeśli chodzi o zabezpieczenie emerytalne? i czy lepiej je łączyć z biurem maklerskim? funuszem inwestycyjnym? Lokatą?
|
|
|
|
Ranga: Advanced Member
Przyłączony: 2016-08-20(UTC) Posty: 72
Podziękował: 1 razy w 1 postach
|
IKZE bo możesz sobie odliczać wpłacone kwoty od podatku. Czyli masz kilkastówek bezpłatnie rocznie:) za samo wpłacanie
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-10-22(UTC) Posty: 49
|
No ale w wypadku jak zamierzać co rok określoną sumę wpłacać, by mieć właśnie ten zwrot podatku. Bo tak to bardziej opłaci się IKE, bo podatku nie zapłacisz .
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-04-05(UTC) Posty: 137
|
A zmieniając trochę temat to w oparciu o co się bardziej opłaca inwestować w lokaty? fundusze? na giełdzie?
|
|
|
|
Ranga: Newbie
Przyłączony: 2017-02-08(UTC) Posty: 5
|
a ja pierwszt raz słyszę o takim ike ikze. co to znowu za cudo wmyslili
|
|
|
|
Przyłączony: 2016-05-24(UTC) Posty: 60
|
Oba rozwiązania ma już ładnych parę lat, kiedy dokładnie powstały to Ci nie powiem. Zresztą od czego jest google. Ale to nie jest pomysł nowy ani w Polsce ani na świecie. ALe bardzo opłacalny dla tych co myślą o emeryturze.
|
|
|
|
Przyłączony: 2015-09-28(UTC) Posty: 354 ![Polska Polska](/forum/Themes/cleanSlate/flags/pl.png) Lokalizacja: Warszawa
|
też się nie orientuje jaki to był rok. Obstawiałbym rząd Buzka, bo wtedy tworzono także OFE czyli lata 1997-2001 ze szczególnym uwzględnieniem 1999. ja w tym roku zakładać będę sobie IKZE, ale jeszcze nie wiem czy jako biuro maklerskie czy DFE innych opcji nie rozpatruje
|
|
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat |
Guest (2)
|
Skok do forum